Skiseiling og kiting

I 2016 fikk jeg mine første fjellski, og entusiasmen for lengre vinterturer vokste raskt. Pulk og arctic bedding ble innkjøpt, og jeg var klar for den ukelange turen over Hardangervidda, fra Finse til Rjukan. Det var en helt fantastisk opplevelse, men samtidig tenkte jeg på hvordan jeg kunne inkludere mer fart og spenning i turen, slik at det tidvis monotone preget av å trekke en pulk i 1-5 km/t gjennom hele dager ville bli mindre dominerende.

DSC00577.jpg

I 2017 anskaffet jeg fullt randoneeutstyr. Det tok litt tid å kartlegge akkurat hvilken type utstyr som var mest egnet til mitt bruk, for det er jo en hel jungel av ulike støvler, bindinger og skityper å forholde seg til. Det jeg har lært gjennom årene med friluftsliv, er at det finnes nok av hjelpsomme mennesker som har skikkelig peiling på utstyr, så det handler bare om å spørre om råd og hjelp på de rette stedene.

Deretter manglet jeg kun skiseil og kite, noe som jeg ikke ønsket å kjøpe på egenhånd før jeg hadde prøvd det selv. Jeg fikk låne et 8 kvm. skiseil av Skiseil.no og en 12 kvm. tubekite av en av barkundene mine. Med noen gode how to-videoer på YouTube og en Beginners guide to kite surfing fikk jeg mye av det teoretiske grunnlaget på plass. Nå var det store spørsmålet om jeg ville klare å sette dette ut i praksis på egenhånd.

2. juledag satt jeg meg på toget fra Oslo S til Finse. Storsekken var pakket med alt nødvendig utstyr for å klare meg en uke alene. Planen var å etablere teltplass et par kilometer sør for Finsehotellet, slik at jeg var langt nok unna folk til å føle at jeg var på tur, men samtidig være i umiddelbar nærhet av Finsevannet. Med en hel uke tilgjengelig, bør det jo være gode muligheter for å lære seg å dette, tenkte jeg.

DSC_0431.JPG

Jeg fikk mange erfaringer i løpet av uken på Finse. Det er utvilsomt langt mer krevende å lære seg skiseiling og kiting uten å gå på kurs – spesielt når man er alene. Min erfaring var at håndteringen og korrekt oppsett av utstyret var mer utfordrende enn selve bruken. Da jeg stampet rundt i 80 cm løssnø, brettet ut og pumpet opp den 12 kvm. store kiten, kveilet ut de 25 meter lange linene, og deretter skulle koble sammen kite, liner og trapes, så brukte jeg litt tid. Ikke fordi oppsettet er så uhyre komplisert, men fordi det var helt nytt for meg. Det er jo også noen sikkerhetsmekanismer man bør forstå og må forholde seg til, så jeg ønsket å montere alt korrekt.

skiseil.jpg

Alle lærer i ulikt tempo, og hvor raskt man kommer inn i skiseiling og kiting kan nok også ses i sammenheng med det totale erfaringsgrunnlaget fra lignende idretter. Om man allerede har en forståelse av ulike vindsystemer, og hvordan det vil påvirke kiten, så er man godt på vei. En fjellklatrer som er vant med knuter og lange tau, klarer nok raskt å relatere til oppsettet av en kite. Og har man stått mye på ski, gjerne alpint, så føler man seg umiddelbart trygg på skiene. Første gangen jeg satt opp kiten, brukte jeg en full time på å montere alt riktig, deretter brukte jeg en ny time på å få kiten i luften (kontrollert). For å illustrere, kan du se for deg en 3-åring gå tur med en rottweiler på 60 kg, som får øye på en interessant tispe. Sånn som 3-åringen ville hengt i båndet etter hunden, hang jeg etter kiten. Dette kunne jeg nok vært foruten. Dog etter en time med dette knakk jeg endelig koden. Ytterligere en time senere stod jeg relativt kontrollert frem og tilbake på Finsevannet, og hadde det utrolig gøy. Det er ikke så fryktelig vanskelig, men be om hjelp eller gå på kurs!

IMG_20171229_161447_642

Her er en oppsummering av erfaringene mine:

  • Skiseiling er lettere å lære seg enn kiting, og er nok et godt utgangspunkt for en introduksjon til vindkraft.
  • Erfarne kitere har ofte mange ulike kiter/seil, slik at de alltid har riktig størrelse på riggen i forhold til vindstyrken. En nybegynner har ofte bare ett seil, så det er fornuftig å sette seg inn i vindspekteret til det aktuelle seilet man har, og heller være litt konservativ. Om din første introduksjon til skiseiling er å sette opp et 12 kvm. seil i 11 m/s vindstyrke, så er det god sjanse for at du heller går tilbake til vanlig langrenn.
  • Om du ikke ønsker å betale for et dyrt kurs, så dra opp på fjellet med en kamerat som har erfaring. Det hjelper veldig at man ikke er alene, og øker sikkerheten betraktelig.
  • Bruk hjelm. Ha med en sekk der du har det mest nødvendige utstyret. Om vinden dør ut, og du ikke får kitet tilbake til utgangspunktet, så er det fryktelig tungt om du ikke har med feller og staver. Ikke kite lenger enn du er villig til å gå tilbake.
  • Både skiseiling og kiting er utrolig moro!

DSC_0500-01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s